Процедури – добавяне на основен цвят

Базовият цвят е основният цвят, използван при щампования бетон. Основният цвят е избран така, че да отразява цвета на естествения строителен материал. Основният цвят се получава чрез добавяне на цветен втвърдител към бетона. Цветният втвърдител е прахов пигмент, използван за боядисване на бетона.

Цветният втвърдител може да се приложи с помощта на една от двете процедури: интегрален цвят или цвят на отливката. Интегралният цвят е процедурата, при която целият обем бетон е оцветен в основния цвят. Целият обем бетон е оцветен чрез добавяне на цветния втвърдител към камиона с бетон и позволява да се боядисва целият бетон в камиона. Цвят на отливката е процедурата, при която повърхността на бетона е оцветена в основния цвят. Повърхността на бетона е оцветена чрез разнасяне на цветния втвърдител върху повърхността на мокрия бетон и плуване на праха в горния слой на мокрия бетон.

Бетонът може да бъде оцветен по много начини: цветен втвърдител, неразделна течност или прах, киселинни петна, за да назовем няколко. Процесът на цялостно оцветяване на бетона предлага предимството на целия обем да бъде оцветен; въпреки това, повърхностната здравина не се увеличава, както при използването на цветен втвърдител. Втвърдителят за сух шейк е друг популярен начин за оцветяване на бетон. Полагате втвърдителя върху бетона веднага щом той е плаващ за първи път. След като оставите обезвъздушената вода да се накисне в втвърдителя, тя се полага и намазва. Този метод покрива повърхността само на 3/16 инча, но дава на бетонната повърхност по-дълъг живот на износване.