Какво е щампован бетон?

Щампованият бетон е бетон, който е на патерни и/или текстуриран или релефен, за да приличат на тухли, плочи, камъни, плочки, дърво и различни други модели и текстури. Щампованият бетон обикновено се използва за вътрешни дворове, тротоари, алеи, басейни и интериорни подове. Способността на щампованият бетон да прилича на други строителни материали го прави по-евтина алтернатива на използването на други автентични материали като камък, шисти или тухли.

В щампования бетон се използват три процедури, които го отделят от други бетонови процедури; добавянето на основен цвят, добавянето на акцент, както и щамповането на шаблон в бетона. Тези три процедури осигуряват щампован бетон с цвят и форма, подобни на естествения строителен материал. Той също е по-дълготраен от павиран камък.

Щамповането на бетона нараства в популярност през 70-те години, когато за първи път е въведено в света на бетона. Строителите го възприемат като нов начин да задоволят клиента и да направят бюджета си едновременно. Тази техника на щамповане на бетон се прави поне от 1950-те години. Когато бетонирането на бетона първоначално започна, е имало много малко възможности за дизайн и цветове. Въпреки това, тъй като промишлеността нараства, повече щамповане модели са били създадени заедно с много различни видове петна.