ЩАМПОВАН БЕТОН

ЩАМПОВАН БЕТОН


Щампован бетон е термин, с който се свързват всички видове настилки и облицовки, които се изпълняват чрез отпечатване на щампа, шаблон или текстурен валяк върху оцветен пластичен бетон. С тази техника доказаният във времето универсален строителен материал – бетонът, възпроизвежда вида на натурални строителни материали – естествен камък, скали, плочи, дърво и др. Щампованият бетон е предложен през 50-те години на миналия век в САЩ. Технологията започва да се развива през 70-те години на миналия век. С разработването на повече модели и техники за изпълнение набира все по-голяма популярност и се превръща в предпочитана техника за изпълнение на настилки и облицовки.

Чрез технологията на щампования бетон стандартният бетон се превръща в уникално декоративно изделие. Богатата гама от оцветители за бетон, комбинирани с разнообразните техники за патиниране дават безкрайно и уникално цветово разнообразие. В съчетание с нарастващият асортимент от щампи и техники това дава възможност за бързо и успешно възпроизвеждане на скъпо струващи (понякога трудно достъпни и сложни за полагане) класически строителни материали – павета, различни видове плочи, скали, каменни и тухлени зидарии и някои видове мозайки. Като основен компонент се използува бетона, който е най-употребяваният и лесно достъпен строителен материал.

Използват се местни, достъпни и евтини суровини, а така също и възможностите за механизация и автоматизация при приготвянето, транспортирането и полагането на щампования и декоративен бетон. Налице са също така и разнообразни възможности за изготвяне на изделия с оптимална форма от гледна точка на строителната механика и архитектура. Бетоните са дълготрайни, характеристиките им могат да се изменят в широки граници според необходимостта и изискванията. Освен това могат да се получат изделия с предварително зададени свойства. В сравнение с другите строителни техники, технологията на полагане на щампования бетон позволява бързо изпълнение на настилките и облицовките.

Всички тези преимущества са предпоставка щампованият бетон да се превърне в предпочитана техника за дизайнери и архитекти при проектирането и изпълнението на паркови алеи, търговски алеи, дворове, паркинги, гаражи, градини, басейни – пространства около басейни, заведения, механи, хотели, ресторанти, търговски обекти и др.

Изкуствени скали и водопади


Конфигурацията на изкуствените скални образувания ще придаде допълнително обаяние на Вашият басейн, интериор и екстериор. Изградени от специални висококачествени материали, изкуствените скали дават усещане за хармония и облик близък с природата. Изкуствените скали придават естетика и завършеност на художествените Ви решения.

Издаване и поддръжка на обекта


Една от най-силните ни страни е полагането на вертикален щампован бетон, облицовка, облицовка на стени, цокли, огради и други. Фирмата разполага с уникални форми и релефи, като можем да изработим и индивидуални решения по Ваше желание и идея.

Фигури от бетон и други


Технологията за щампованият бетон е необятна и предизвикателна. От склуптори, релефи, имитации на дървета, фигури, до там където свършват Вашите мечти. За нас е удоволствие да експериментираме и създаваме нови неща. Ще се съобразим с Вашите желания и с помощта на нашето въображение и опит, ще изпълним възложеното от Вас.